Bir Nisan insan bu cümleyi duyar duymaz neden okul yıllarına hatta ilkokul yıllarına döner. Galiba hepimiz mutlaka bir kez yapmışızdır. Ne masum bir şaka. “Hadi hepimiz saklanalım öğretmen sınıfa girdiğinde bizi yok sansın…” o zamanlardan aklımda kalan bir hayalim vardı. Bir gün demiştim öğretmen olursam bugün sınav yapacağım. En bilinmesi zor olan soruları sorup sınav sonunda da bir Nisan diyeceğim. Olmadı. Bazı hayaller gerçekleşmiyormuş, üzgünüm geçmiş çocukluğum. Şimdilerde hayal kurmuyorum. Büyümek böyle bir şey mi bilmem. Galiba artık hayallerin yerini planlamalar aldı. Daha az umut etmek galiba daha az üzülmeye neden olduğundan. Gerçekleşebilecek şeyler daha çok ilgimi çekiyor. Galiba belli bir yaş üzeri böyle düşünüyor insan. Konumuz dağıldı. Bir nisan demiştim. Geçmişte bizi bu kadar mutlu eden bugün acaba nasıl ortaya çıkmış? Kimler biliyor bugünü? Kim nasıl kutluyor. Hadi biraz inceleyelim
Şaka; karşısındaki kimseyi kırmadan, incitmeden, eğlendirmek, güldürmek ereğiyle söylenen söz ya da yapılan hareket diye tanımlanıyor sözlükte. Ve o her şeyi danıştığımız büyük sitede iki türü olduğu söyleniyor. El Şakası, Eşek Şakası… Şaka aslında günümüze tebessüm katan güzelliklerdir bence. Aşırıya kaçamadan tabi ki…
İnsanların birbirine şaka yapması gelenek haline gelen 1 Nisan Dünya Şaka Günü 1564 yılında başlar. Fransa kralı IX. Charles, eskiden 25 Mart olan yıl başlangıcını 1 Ocak gününe alır. Bu bilgi o zamanın iletişim şartlarıyla fazla yayılmaz. Ve tabi bazı duyanlarda protesto amaçlı eski adetlerine devam eder. 1 Nisan’da partiler düzenleyip, birbirlerine sürpriz hediyeler verirler, gerçek olmayan hikayeler üretirler ve yıl başını kutlarlar. Diğer insanlar ise geç kalmış yılbaşını kutlayanları Nisan Aptalları olarak nitelendirir ve bugüne 1 Nisan “Aptallar Günü” ismini verirler. Zamanla Ocak ayının yılın ilk ayı olmasına alışılır. Fransızlar 1 Nisan gününü kültürlerinin bir parçası görerek devam ettirdiler. Oradan da bütün dünyaya bir şaka günü olarak yayılır. Farklı kültür ,inanç ve dillerde efsaneleri bulunan 1Nisanın diğer bazı ülkelerde ise yansımaları şöyle
Fransa : (Poisson d’avril – Nisan Balığı): 1564 yılında Fransa kralı IX. Charles yılbaşını 1 Nisan’dan 1 Ocak’a aldırır. Bu arada 1 Nisan’ı sene başı olarak kabul etmeye devam edenlerle alay etmek amacı ile yapılan şakalar, bir süre sonra gelenek haline gelir. 1 Nisan’ı yılbaşı kabul edenlere ise “Nisan Balığı” adı verilir.
İngiltere : April Fools’ Day – Nisan Aptallar Günü
İskoçya : Gowk veya Cuckoo günü
İrlanda : Mektup emanet edilerek geleneksel hale gelmiştir. İnsanlar “aptallara daha fazla gönder” yazılı mektubu birbirlerine gönderirler.
Lübnan : كذبة أول نيسان İlk nisan yalanı olarak 1 Nisan şakası ortaya çıkar.
İran : İran’da buna “Dorugh e 13om Farvardin” (Farvardin 13’ün yalanı) denir ve insanlar ve medya, 1 Nisan’a eşdeğer olan Farvardin 13’ünde şaka yaparlar.
Nisan 1 veya Nisan Balığı, Hollanda, Belçika, Kanada, ABD, İsviçre, Japonya dahil dünyanın pek çok yerinde tanınmaktadır. Nisan 1 ile ilgili başka bir efsane de Pagan kültüründe 1 Nisan’da kutlanan Fous bayramıdır. Antik Roma’da Hilarya adıyla benzer bir bayram da kutlanmaktadır. Hindistan’da ise bu bayram 31 Mart’ta Holi adıyla kutlanmaktadır.
Bugün 1 Nisan Dünya Şaka Günü. şaka gününün altında yatan tüm bilgiler bunlar. Ama bildiğim büyük bir gerçek var. Tebessüm insanları birbirine yaklaştırır ve hayatı güzelleştirir. Aşırıya kaçmadan yapılan her şaka çevrenizi mutlu kılar.
Yüzünüzden tebessüm eksik olmasın diyor ve Dergi İm ailesi olarak 1 Nisan Dünya Şaka Gününüzü kutluyoruz…
1 NİSAN

Yorumlar
Yorumlar