Geleneksel Türk temaşa sanatında kendine özgü tarzı sempatik tavırları ve rol aldığı karaktere kattığı enerjisi ile güldürü sanatının unutulmaz isimleri arasına giren sanatçımız. Nejat Uygur 10 Ağustos 1927’de Kilis’de doğdu.
Asker bir babanın ve Öğretmen bir annenin çocuğu olarak dünya geldi. Ailesinin memuriyeti sebebiyle Anadolu’nun çeşitli yerlerinde eğitimine devam etti. 1938 yılında Tiyatroya ilk adımı attı.
Sarıyer Halkevi’nin tiyatro bölümündeki Avni Dilligil Tiyatrosu’nda kısa bir süre amatör olarak oyunculuk yaptı. 60 yıldan fazla sahnede kalan usta sanatçı, geleneksel Türk temaşa sanatında kendine yer buldu. Kavuğun 2. Sahibi olan İsmail Dümbüllü tarafından keşfedildi ve destek gördü.
“Cibali Karakolu” – “Param Yok Memet” – “Sizin Ki Can Da Bizim Ki Patlıcan Mı?” – “Zamlasak” – “Hanedan” – “Miğferine Çiçek Eken Asker” ve “Alo Orası Tımarhane Mi?” gibi bir çok tiyatro oyunları ile Türk halkının gönlünde taht kurdu.
İlkokul yıllarında tiyatro müsamerelerine başladı. Ortaokulu bitirdikten sonra Güzel Sanatlar Akademisi’nin Heykel Bölümü’ne girdi ve Eğitimini yarıda bırakarak ayrıldı.
Tiyatroya profesyonel olarak 1949 yılında “Nejat Uygur Tiyatrosu” ile adım attı.
1952 yılında Necla Uygur ile hayatını birleştirdi.
İnsanların yüzünü güldürmek eğlendirmek onda büyük bir tutku oldu ve tiyatroda kendine münhasır bir güldürü tarzı başladı.
Uzun yıllar Anadolunun her köşesinde turneler düzenledi.
Süheyl, Süha, Ahmet, Kemal ve Behzat adlı beş erkek çocukları dünyaya geldi. Süheyl ve Behzat babalarının deyimiyle “armut ağacının dibine düştüler” ve tiyatrocu oldular.
1998 yılında Kültür Bakanlığı’nın verdiği Devlet Sanatçısı ünvanını aldı.
Uygur, 10 Eylül 2007’de beyin damarlarında oluşan bir tıkanıklık nedeniyle vücudun sol tarafında kısmi felç geçirdi. 13 Kasım 2013’de İstanbul’da solunum yetmezliği sebebiyle 86 yaşında hayatını kaybetti.
Uygur, 1999 yılında 22. Avni Dilligil Tiyatro Ödülleri “Belkıs Dilligil Onur Ödülü” aldı. 2006 yılında Kemal Sunal Kültür Sanat Ödülü “En İyi Tiyatrocu” Ödülüne layık görüldü. 2007 yılında Altın Kelebek TV Yıldızları Yarışması “Tiyatroya Destek Yılı Özel Ödülü” ile Ödüllendirildi
BEYAZ PERDE DE ROL ALDIĞI SİNEMA FİLMLERİ
1970 CAFER BEY
1971 CAFER BEY İYİ FAKİR VE KİBAR
1974 CAFER’İN NARGİLESİ
2004 VİZONTELE TUUBA
2007 BEYAZ MELEK

Nur içinde yatsın, çocukluğumuzun gülen yüzüydü sayenizde tekrar anımsadık, kaleminize sağlık.